Audite Nova het nieuws van Audite Nova http://www.auditenova.org/component/content/frontpage Thu, 22 Feb 2018 20:42:29 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management nl-nl Nederlands booklet Audite Nova 2 http://www.auditenova.org/nieuws/168-nederlands-booklet-audite-nova-2 http://www.auditenova.org/nieuws/168-nederlands-booklet-audite-nova-2 Vanaf nu is er ook -net als bij deel 3- een keurig opgemaakt Nederlands booklet beschikbaar op de cd-pagina. ]]> info@auditenove.org (Gerben Mourik) frontpage Fri, 16 Feb 2018 19:09:26 +0000 Recensie over de 2-cd uit Aalborg op Orgelnieuws.nl http://www.auditenova.org/nieuws/167-recensie-over-de-2-cd-uit-aalborg-op-orgelnieuwsnl http://www.auditenova.org/nieuws/167-recensie-over-de-2-cd-uit-aalborg-op-orgelnieuwsnl Klik hier om de recensie van Theo Visser te lezen......]]> info@auditenove.org (Gerben Mourik) frontpage Wed, 03 Jan 2018 14:22:37 +0000 2- CD P-G Andersen-orgel Aalborg verschenen http://www.auditenova.org/nieuws/166-2-cd-p-g-andersen-orgel-aalborg-verschenen http://www.auditenova.org/nieuws/166-2-cd-p-g-andersen-orgel-aalborg-verschenen
 
De Deense orgelbouwer P-G Andersen ontwerp niet alleen fronten van Nederlandse Marcussen-orgels (zoals Utrecht en Klundert), hij startte in 1960 ook zijn eigen orgelmakerij waaruit hij orgels met een zeer persoonlijk stempel afleverde. In de Ansgars kirke te Aalborg (DK)  bouwde hij een van zijn laatste grote orgels; een instrument voor Franse muziek, klinkend in een prachtige ruimte. In februari 2017 nam Gerben Mourik er romantisch repertoire en improvisaties op voor het Deense label Helikon Records.

Op CD I: Werken van R. Bartmuss (Choralphantasie Jesu, meine Freude), Cl. Debussy (Sarabande), L. Vierne (7 delen uit Pieces en style Libre) D. Briggs (Song) en Arie J. Keijzer (Fantasia over BACH)
Op CD II: Improvisaties
Twee improvsiaties zijn gebaseerd op liederen die in Nederland ook bekend zijn: een Triptique symfonique over 'Alles wat adem heeft. love de Here' en de variaties over 'Wie maar de goede God laat zorgen.' Verder zijn er een vrij Choral in Frans-symfonsiche stijl plus een forse Duits-romantische Phantasie over een Deens kerklied opgenomen. Het begin van de cd bestaat uit 5 luchtige improvisaties over volksliedjes....als hommages aan Buxtehude, Handel, Poulenc & Mendelssohn.
De 2-CD kost 20 euro, inclusief verzending.
Luisterfragmenten en bestellen? kijk op deze pagina
 
aalborg 1 front
]]>
info@auditenove.org (Gerben Mourik) frontpage Sat, 04 Nov 2017 12:05:51 +0000
Gerben Mourik benoemd tot huisorganist en artistiek leider te Klundert http://www.auditenova.org/nieuws/165-gerben-mourik-benoemd-tot-huisorganist-en-artistiek-leider-te-klundert http://www.auditenova.org/nieuws/165-gerben-mourik-benoemd-tot-huisorganist-en-artistiek-leider-te-klundert In deze functie krijgt Gerben onder andere het beheer over beide orgels, waaronder een drie-klaviers instrument van Marcussen uit 1964.
 
Mee info via het bericht op orgelnieuws.nl
]]>
info@auditenove.org (Gerben Mourik) frontpage Mon, 30 Oct 2017 09:35:27 +0000
Update zomer 2017 http://www.auditenova.org/nieuws/164-update-zomer-2017 http://www.auditenova.org/nieuws/164-update-zomer-2017 Er was sinds de vorige berichten alweer een behoorlijke tijd verstreken, daarom nu een verse update!
 
In The Organ Magazine stond een bespreking van Audite Nova 3 van Robert Matthew-Walker, hij was enthousiast, gezien deze citaten: 'Dit is een belangrijke release, met een fascinerende collectie van 80 jaar continentale orgelmuziek, gespeeld met enorme toewijding'  'Sterk aanbevolen!'
 
Afgelopen voorjaar verscheen de cd 'Cum Passione', met Han Kapaan (hobo) en Gerben Mourik (orgel). deze cd kan als aanvulling op deel 3 van audite nova gezien worden, met name door de keus voor het Bosch-orgel in de Markuskirche te Kassel en het repertoire, wat loopt van Bach-transcipties van Helmut Bornefeld tot 20e eeuwse werken van Joseph Ahrens, Arie J. Keijzer, Albert Roussel en Paul Chr. van Westering. In deze recensie  op Orgelnieuws.nl kunt u meer over de achtergonden lezen. Te bestellen is de cd hier.
 
 
Op 31 Juli om 20.30 mag Gerben een concert geven voor de GdO, (de Gesellschaft der Orgelfreunde), die op dat moment in Kassel hun jaarlijkse Orgeltagung houden. Het Bosch-orgel wat eerst in de Martinskirche stond zal dan op de 'nieuwe' locatie klinken, in de Elisabethkirche.
 
Het programma:
Der 66. Psalm (1957) Hermann Grabner (1886-1969)
1. Grave Choral Andante Largo-Grave Allegro Vivace- Largo - Tempo Primo
2. Intermezzo (opus 129) Max Reger
3. Choral (à Marcel Dupré) Auguste Fauchard (1881-1957)
4. Melodia (opus 129, 1913) Max Reger (1873-1916)
Choralkonzert Ich weiss ein lieblich Engelspiel Siegfried Reda (1916-1968)
5. Concertino
6. Cantus Firmus (adagio)
7. Ricercare (alla breve)
8. Preludium und Fuge in a (1960) Cor Kee (1900-1997)
9. Improvisation Auch wie fluchtig, ach wie nichtig Gerben Mourik (1981)
Ook niet-leden zijn welkom om dit concert bij te wonen.
 
]]>
info@auditenove.org (Gerben Mourik) frontpage Wed, 19 Jul 2017 21:01:59 +0000
Recensie Choir & Organ http://www.auditenova.org/project/medewerkers/163-recensie-choir-a-organ http://www.auditenova.org/project/medewerkers/163-recensie-choir-a-organ In Choir & Organ stond een recensie van Chris Bragg over Audite Nova 3.
Drie citaten: 
Gerben Mourik besluit zijn brilliante en doordringende analayses van Europese orgels uit het midden van de 20e eeuw met 2 levendige en kleurrijke Duitse meesterwerken: het Klais-orgel van de Dom te Wurzburg en het Bornefeld / Bosch-orgel van de Martinskirche te Kassel.
 
Over Wurzburg; Mourik laat de crux van de stijlen horen in twee fenomenale improvisates.
 
De drie delen van Audite Nova behoren tot de meest waardevolle en belangrijke recente Europese producties.
]]>
info@auditenove.org (Gerben Mourik) frontpage Fri, 05 Aug 2016 06:40:27 +0000
Recensie Orgelnieuws.nl: 5 sterren voor Audite Nova 3! http://www.auditenova.org/nieuws/161-recensie-orgelnieuwsnl-5-sterren-voor-audite-nova-3 http://www.auditenova.org/nieuws/161-recensie-orgelnieuwsnl-5-sterren-voor-audite-nova-3 Klik hier! om de recensie van Gerco Schaap te lezen...

]]>
info@auditenove.org (Gerben Mourik) frontpage Thu, 07 Jan 2016 11:25:33 +0000
2 recensies over Audite Nova 3 http://www.auditenova.org/nieuws/160-2-recensies-over-audite-nova-3 http://www.auditenova.org/nieuws/160-2-recensies-over-audite-nova-3 In het Noorse orgelblad Organspeilet staat een recensie van S. A. Johannsen.

Een paar citaten:

Een bijzonder repertoire, en heel goed gepresenteerd! Gerben Mourik is een muzikant met een superieure techniek en grote muzikaliteit. Hij weet wat hij wil met alle werken die hij speelt, en hij presenteert ze op een manier die de luisteraar gevangen houdt vanaf de eerste
toon.
Iedereen kan hier nieuwe impulsen krijgen en iets nieuws leren!
De Toccata en Fuga over 'Mitten wir im Leben sind' van Ernst Pepping is een werk met grote innerlijke afmetingen waarbij de koraalmelodie behandeld wordt met compositorisch meesterschap.
Dit werk is een bewijs waarom Pepping meer gespeeld zou moeten worden! De opnamen zijn zeer fraai.

In het tekstboekje beschrijft Dr. Bart van Buitenen heel goed de ontstaansgeschiedenis van de instrumenten en hun achtergronden; Gerben Mourik beschrijft de afzonderlijke
werken op een voorbeeldige manier.

In het maandblad 'De Orgelvriend' van December 2015 staat een recensie van Kees Weggelaar

2 citaten:

Mourik heeft met deze cd-reeks een indrukwekkende prestatie geleverd, met een juiste inschatting voor wat passend klinkt op deze orgeltypen.

Monnikendams Toccata II gedijt uitstekend in Wurzburg...

Aanschaf van deze 2-cd is volstrekt de moeite waard

]]>
info@auditenove.org (Gerben Mourik) frontpage Tue, 08 Dec 2015 08:30:34 +0000
Interview Musica Religiosa over Audite Nova 3 http://www.auditenova.org/nieuws/159-interview-musica-religiosa-over-audite-nova-3 http://www.auditenova.org/nieuws/159-interview-musica-religiosa-over-audite-nova-3 na het nieuws vanaf 2'10 te beluisteren, met o.a. een interview met Dr. Bart van Buitenen en Gerben Mourik.

Ook zijn alvast drie tracks van de nieuwe cd te beluisteren.

klik hier voor de uitzending...

Ook is de cd vanaf heden te bestellen 

U heeft de cd dan 3 dagen voor de presentatie op 17 oktober in huis!!!

]]>
info@auditenove.org (Gerben Mourik) frontpage Tue, 22 Sep 2015 08:36:37 +0000
Studiedag rondom Neo-Barok met presentatie Audite Nova 3 op 17 oktober te Bunnik! http://www.auditenova.org/nieuws/156-studiedag-rondom-neo-barok-met-presentatie-audite-nova-3-op-17-oktober-te-bunnik http://www.auditenova.org/nieuws/156-studiedag-rondom-neo-barok-met-presentatie-audite-nova-3-op-17-oktober-te-bunnik De afdeling Utrecht/Flevoland van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici organiseert op zaterdag 17 oktober een landelijke studiedag over 'Neobarok en Orgelbewegung'. Deze dag wordt gehouden in de Barbarakerk (Stationsweg 36) te Bunnik, waar een Flentrop-orgel uit 1963 staat.
Aan de dag wordt meegewerkt door Gerben Mourik, Bas de Vroome, Jan Koelewijn, Arie Keijzer, Dr. Bart van Buitenen en Koos Schippers. 's Morgens is er een lezing over het thema, waaraan een ad hoc-cantorij zal meewerken. Daarna zal Gerben Mourik een workshop 'Improvisatie en literatuurspel' geven. De workshop bestaat uit twee onderdelen: 1) Voorspelen en behandelen van een kort werk van componisten als Distler, Micheelsen, David, Bornefeld, Pepping, Post of Stam; 2) improviseren in deze stijl met als basis een koraalzetting uit de zestiende of zeventiende eeuw. Degenen die als actief deelnemer de workshop willen volgen, kunnen zich tot 10 oktober opgeven bij Karel Demoet (k.demoet@hetnet.nl).

's Middags geeft Bas de Vroome een concert en zal hij tevens een lezing houden over Hugo Distler. Daarna zal Jan Koelewijn ingaan op orgelbouwtechnieken van de Orgelbewegung. Na een pauze wordt Arie Keijzer geïnterviewd over speeltechnieken van de Orgelbewegung waarna een referaat van Dr. Bart van Buitenen volgt.. De dag wordt afgesloten met een concert door Gerben Mourik. Tevens zal daarbij de presentatie plaatsvinden van deel 3 uit de cd-serie 'Audite Nova' van Gerben Mourik.
In de kerk is een foto-expositie rond het thema van deze dag. De foto's zijn gemaakt door Koos Schippers.
In aanloop naar de studiedag zal in het septembernummer van KVOK-tijdschrift Het ORGEL een aantal artikelen over neobarok-cultuur geplaatst worden.
Deelname aan de studiedag bedraagt 20 euro. Bij de toegangsprijs zijn inbegrepen koffie, thee en een digitale syllabus met de lezingen van deze dag. De lunch dient men zelf mee te nemen.

Dagprogramma
09.30 Inloop met koffie en thee
10.00 Concert door Gerben Mourik
10.20 'Neobarok en de Orgelbewegung, een inleiding' m.m.v Cantorij Ad Hoc
11.00 Workshop improvisatie en literatuurspel door Gerben Mourik
12.30 Lunch
13.00 Concert door Bas de Vroome
13.20 'Hugo Distler centraal' door Bas de Vroome
14.00 'Orgelbouwtechnieken van de Orgelbewegung' door Jan Koelewijn (firma Reil)
14.45 Pauze met koffie en thee
15.00 'Speeltechnieken van de Orgelbewegung' interview met Arie Keijzer met aansluitend referaat (onderwerp nog niet bekend) door Dr. Bart van Buitenen
15.45 Concert door Gerben Mourik
16.00 Presentatie cd Audite Nova 3 door Gerben Mourik, met aansluitend borrel

www.auditenova.org

]]>
info@auditenove.org (Gerben Mourik) frontpage Wed, 01 Jul 2015 19:14:54 +0000